Een thuisbatterij, wordt ook wel een thuisaccu genoemd. Hiermee kun je je teveel aan zonnestroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Deze accu krijgt een vaste plek bij jou thuis, bijvoorbeeld in een kelder of hij wordt opgehangen aan de muur. De grootte van zo’n thuisbatterij is ongeveer vergelijkbaar met een cv-ketel.
Disbalans opgewekte energie
Waar gebruik je zo’n thuisaccu nu voor? Het doel van een thuisaccu is om de opgewekte zonne-energie op te slaan om deze later weer te kunnen gebruiken. De meeste stroom afkomstig van zonnepanelen wordt namelijk overdag opgewekt, waar veel mensen juist overdag weg zijn van thuis. De meeste stroom vanuit huishoudens wordt dan ook ’s avonds verbruikt. Hierdoor ontstaat er eigenlijk een disbalans in de energie die jij verbruikt en opwekt vanuit jouw zonnepanelen.
Hoe kan een thuisaccu helpen bij deze disbalans?
Als jouw zonnepanelen overdag stroom opwekken, maar je op dat moment minder stroom verbruikt dan dat er wordt opgewekt, dan wordt de energie die te veel is weer teruggeleverd aan het net. Hier krijg je op dit moment nog een vergoeding voor, de salderingsregeling. Met een thuisaccu zou de opgewekte stroom die te veel is, opgeslagen worden in de thuisaccu. En op het moment dat jij stroom nodig hebt, maar het is bijvoorbeeld donker, dan hoef je geen stroom te kopen van het net, maar wordt jouw stroom gebruikt vanuit de thuisaccu. Is de thuisaccu al opgeladen en laden jouw zonnepanelen nog steeds stroom op, dan zorgt de thuisaccu ervoor dat wel weer levering aan het net plaatsvindt.
Wat heb je nodig voor een thuisaccusysteem?
Je hebt in ieder geval zonnepanelen nodig. Beschik je over zonnepanelen? Dan heb je ook een omvormer. In dat geval kun je een thuisaccu aanschaffen die tussen de zonnepanelen en de omvormer wordt geplaatst. De thuisaccu wordt dan geplaatst in het gelijkstroomcircuit.
Ontwikkelingen thuisaccu’s
De afgelopen jaren is er veel gebeurd in de ontwikkeling van thuisaccu’s. Eerst was het aanbod aan thuisaccu’s zeer beperkt, terwijl er op dit moment meerdere fabrikanten een batterij voor thuis aanbieden. Een redelijke opslagcapaciteit voor Nederlandse woningen ligt rond de 5kWh. Met een batterij van deze omvang wordt er in de zomer vrijwel geen stroom van het elektriciteitsnet afgenomen.
Nadelen thuisbatterij
Om echt onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet heb je waarschijnlijk een aantal batterijen nodig. Ook zijn er bepaalde vraagstukken omtrent de impact van thuisbatterijen op het milieu. Naar verwachting zal er vanaf 2023 steeds meer vraag komen naar thuisaccu’s en dus ook een groter aanbod.
Aanbod thuisbatterijen
Bij Sollo werken we met de batterijen van ENPHASE. De opslagcapaciteit hiervan ligt tussen de 3 en 10kWh. Onze adviseurs duurzame energie adviseren jou graag over het gebruik van een thuisbatterij en kunnen het laatste aanbod met je doornemen. Maak direct een afspraak.