Wekken jouw zonnepanelen overdag meer energie op dan dat jij verbruikt of kan opslaan? Dan wordt deze energie aan het energienet geleverd. Voor de energie die jij aan het net levert, krijg je een bepaald bedrag uitbetaald. Verbruik je meer energie dan je opwekt of hebt opgeslagen, bijvoorbeeld als het in de avond donker is? Dan ontvang je weer energie uit het net. Deze energie moet jij betalen. De geleverde en ontvangen energie worden met elkaar verrekend. Heb je aan het einde van het jaar meer geleverd dan verbruikt, levert dat jou voordeel op in de zin van een terugleververgoeding. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd.
Hoeveel krijg ik terug voor mijn geleverde stroom?
Iedere energieleverancier betaalt een ander bedrag uit voor de geleverde energie. Het bedrag dat je terugkrijgt voor de geleverde stroom, is dus afhankelijk van jouw energieleverancier. Je kunt op verschillende vergelijkingswebsites kijken welke leverancier jou het meeste uitbetaald.
Salderingsregeling na 2023
Het bestaan van de salderingsregeling in de huidige vorm is geldig tot 2023. Goed nieuws dus als je interesse hebt in zonnepanelen! De salderingsregeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen extra aantrekkelijk! De komende jaren geniet je nog van de voordelen van de salderingsregeling. Na 1 januari 2023 wordt het salderen tot 2031 langzaam afgebouwd. Na 2031 ontvang je alleen nog maar een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Voor stroom wat je zelf terugvraagt, betaal je de normale prijs.
Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?
Als er niets verandert, dan is de terugverdientijd voor kopers van zonnepanelen in 2025 gedaald naar 4 jaar. Hierdoor kan het dat er ‘overstimulering’ ontstaat. Hoe meer mensen zonnepanelen aanschaffen en stroom gaan opwekken, hoe duurder de salderingsregeling voor de overheid wordt.
Om Nederland nog sneller te verduurzamen, is extra geld ten zeerste nodig. Met het geld dat de overheid bespaart op de salderingsregeling, kunnen nieuwe duurzaamheidsmaatregelen worden gefinancierd. Zonne-energie is gelukkig steeds meer bereikbaar. Steeds meer Nederlanders wekken zelf stroom op, waardoor steeds meer stroom op het energienet komt.